Crowdfundingtip: kinderboek ”Sofie en de sterren”

hoofdstuk-1

Crowdfunding is bij uitstek één van de uitvindingen die het afgelopen decennium hebben gedefinieerd. Of je nou via Patreon YouTubers, indieartiesten of schrijvers steunt in ruil voor primeurs en members only-content of graag op een platform als Voor de Kunst rondsnuffelt op zoek naar makers die je met een donatie in ruil voor exclusieve extraatjes kunt steunen: het creëert een hoge mate van engagement en als maker kom je erachter in hoeverre er draagvlak is voor je idee en of je het werkelijkheid kunt laten worden. Juist in deze tijd zijn dit soort platformen hard nodig, want door het wegvallen van evenementen, shows, tentoonstellingen en dergelijke is het onderhouden van de banden met de mensen die je graag wilt bereiken en raken des te belangrijker. En één van de projecten die je nu op Voor de Kunst kunt vinden, past ook wat dat betreft enorm goed bij deze tijd: kinderboek Sofie en de sterren belooft een bijzonder mooie en betekenisvolle publicatie te kunnen worden als het doel van de tienduizend euro wordt gehaald – en met nog acht dagen te gaan zit de crowdfunding op zestig procent.

Sofie en de sterren is een initiatief van vormgever en mindfulness-lifestylecreator Kitty van den Helder, die in eerste instantie gewoon bij wijze van leuk idee een mooi verhaal wilde schrijven voor haar twee dochters. Maar zoals dat zo vaak gaat bij creatievelingen die hun eigen hartsnaren nauwelijks bij kunnen houden werd dat kleine, leuke idee algauw een ”Project met een hoofdletter P” zoals ze het zelf omschrijft. Ze schakelde fotograaf en illustrator Meariët Mons in om Sofie, de andere personages en hun sterrenverhaal tot leven te wekken en startte de crowdfundingactie om het boek niet alleen bij haar eigen dochters op het nachtkastje, maar ook bij basisscholen, bibliotheken en lezers in de kast te krijgen. Voor het hele proces van (her)schrijven, redigeren, redactie, vormgeving, distributie en drukken is een totaalbedrag van €10.000 nodig, en het doel is om dat bij de start van de Kinderboekenweek – eind september – bij elkaar te hebben zodat de kosten van Sofies reis naar de sterren helemaal gedekt zijn wanneer ze gelanceerd wordt.

Er was eens…

…een klein meisje met de naam Sofie. Vlak voordat ze gaat slapen kijkt ze nog even door het raam naar buiten. Ze ziet een heleboel sterren en vraagt zich verwonderd af waar die vandaan komen. Overdag ziet ze die niet en nu zijn het er zóveel, hoe zit dat? Sofie vraagt het aan haar moeder wanneer zij haar komt instoppen. Mama vertelt daar een mooi verhaal over… Zo begint het avontuur van Sofie. Het verhaal waarin ze erachter komt dat sterren veel meer zijn dan alleen lichtpuntjes aan de hemel. Alles wat nodig is om een ster te maken, herkent Sofie als lichtjes die in haarzelf kunnen stralen.

Wat het moet worden, is een eigentijds sprookje, een lang verhaal maar met korte hoofdstukken waardoor het perfect is om voor te lezen – aan kleintjes van drie of vier jaar – én om kinderen later bij weg te laten dromen wanneer ze zelf leren of kunnen lezen, bijvoorbeeld als ze rond de zes of acht jaar zijn. Tegelijkertijd is het boek stiekem ook heerlijk voor volwassen voorlezers. In het verhaal is Sofie, een klein meisje, zo nieuwsgierig naar de sterren dat ze er zelf het liefst van alles naartoe wil om ze echt te zien en te beleven. Die droom komt uit, en dan ontmoet ze een heleboel bijzondere, kleurrijke mensen: sterrenvolk dat haar leert dat ze zelf net zo goed van sterren gemaakt is als zij.

Dat is namelijk de belangrijkste boodschap van het boek: dat sterren niet alleen lichtpuntjes zijn waar je naar kunt kijken als je je blik naar de hemel richt, maar dat ze ook in jou zitten, dat het jouw eigen persoonlijke lichtpuntjes zijn in de vorm van alles waar jij goed in bent en waar je blij van wordt. Op die manier laat het boek ook de kracht van woorden zien: schrijfster Kitty kwam er tijdens een cursus over deugden achter dat het in woorden vatten van jouw sterke punten een enorm krachtige impact kan hebben op je zelfvertrouwen en je geluk, en dat deze krachtwoorden enorm belangrijk kunnen zijn voor je mindset en je welbevinden. En hoe mooi is het om kinderen in hun ontwikkeling die boodschap mee te geven? Er wordt zo vaak zo veel van ze verwacht, en veel te vaak worden ze overvraagd zonder te weten hoe ze daar precies mee om moeten gaan of hoe ze sterk in hun schoenen moeten staan. Maar als we ze dit kunnen leren, over lichtpuntjes in henzelf, over de troost die ze uit de sterren en hun magische beladenheid kunnen halen, over krachtwoorden… dan zou dat wel eens iets heel moois kunnen zijn. Zo mooi dat het te hopen is dat, mocht de crowdfunding niet slagen, er toch iets bedacht kan worden om het boek het levenslicht – of sterrenlicht – te laten zien, want het zou toch zonde zijn als zo’n prachtig, fantasierijk, magisch, betoverend en origineel verhaal niet gedeeld zou kunnen worden. Ik denk dat we stiekem allemaal wel wat met de sterren hebben… en als dat niet zo is, dan hebben we ze misschien nog niet helemaal ontdekt… en misschien kan dit boek daar dan wel voor zorgen. Want waarom zou sterrenmagie alleen voor kinderen zijn?

Op de achterflap…

‘Hoe voel je je?’ vraagt Faye na een tijdje aan Sofie. Sofie moet even naar de juiste woorden zoeken. Hoe leg je zoiets magisch uit? ‘Ik voel me klein en tegelijkertijd toch ook groot.’ Er valt een stilte voordat ze verder gaat. ‘Er zijn zo ontzettend veel sterren, dat ik niet eens weet waar ik zal kijken. Ik wil ze allemaal zien, maar het zijn er te veel. Het maakt dat ik me klein voel.’ Sofie zucht en gaat dan verder: ‘En ergens lijkt het ook of ik erbij hoor. Of al die lichtjes er voor mij zijn en stralen. Misschien zelfs ín mij zitten. Daardoor voel ik me groot.’ Sofie kijkt opzij naar Faye, ‘Is dat gek?’. ‘Helemaal niet,’ zegt Faye. ‘Weet je,’ zegt Morris, ‘eigenlijk heb je het perfect omschreven. Precies zoals het is. Klein en oh zo groots.’
Ze worden weer stil en laten zich betoveren door die prachtig twinkelende sterrenhemel.

En er is meer! Sofie en de sterren is niet zomaar een project, maar ook een initiatief ten behoeve van Stichting Kinderzwerfboek. De geplande lanceerdatum – 30 september – is dan ook niet alleen de start van de Kinderboekenweek, maar tevens Nationale Kinderzwerfboekdag. Deze stichting laat tal van kinderboeken zwerven door heel Nederland – in het openbaar vervoer, in supermarkten, op straat en in speciale stationnetjes à la minibibliotheekjes. Kinderen kunnen boeken meenemen, lezen en achterlaten, in de hoop dat ze zo meer interesse en plezier krijgen in lezen. En aangezien Sofie en de sterren een hele mooie blikvanger is, klinkt dit als een match made in… nou ja, de sterren.

De crowdfundingactie loopt nog t/m 23 september: als alles goed gaat en het bedrag wordt gehaald – en daar wordt nu al aan gewerkt – wordt het boek in de Kinderboekenweek gelanceerd. Je kunt kiezen voor een donatie van minimaal €10: voor dat bedrag krijg je een exclusieve set van vier ansichtkaarten gebaseerd op illustraties uit het boek. Voor €20 doneer je een boek aan Stichting Kinderzwerfboek; voor €22 heb je een exemplaar voor jezelf en voor €29 krijg je een boek én een kaartenset thuisgestuurd. Heb je wat meer te besteden, dan kun je voor €42 kiezen voor twee boeken óf voor een eigen boek én een boek voor Stichting Kinderzwerfboek. Wil je uitpakken? Voor €85 krijg je twee boeken en twee uitnodigingen voor een exclusief lanceerfeestje, voor €100 krijg je naast een boek ook een portret in Sofie-stijl van jezelf en voor €115 krijg je maar liefst zes exemplaren thuisgestuurd. Voor meer info over het project kun je de website checken of de voortgang volgen op Instagram of Facebook. Sluit jij je ook aan bij Team Sofie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *