Jubileumseizoen ”Wie Is De Mol?” in Italië… met oud-deelnemers

Wie Is De Mol? is sinds het eerste seizoen in 1999 één van de grootste hits van de Nederlandse televisie. Het programma, gebaseerd op de Vlaamse variant De Mol, zet een groep mensen – in de eerste vier seizoenen doorsnee Nederlanders, sindsdien bekende mensen uit branches variërend van journalistiek tot sport – neer in een fotogeniek land dat hiervan een toerisme-injectie mag verwachten, waar ze opdrachten moeten uitvoeren om geld te winnen, terwijl ze tegelijkertijd een saboteur trachten te ontmaskeren. Het programma staat bekend om haar vaak dubieuze, hilarische, psychologische, idyllische, bloedstollende dan wel kostelijk vermakelijke queesten, die vaak voor mindfucks zorgen en zo uit een briljante thriller hadden kunnen komen. Elk jaar weer weten regisseurs en producenten de kijkers in hun greep te houden, vaak door vernuftig gebruik van dwaalsporen en cameratechnieken, door in te spelen op het verlangen van mensen om te puzzelen, en te theoretiseren en door een combinatie van briljante dynamiek, dubbele agenda’s en meeslepende, bijna surrealistische locaties en scripts. Hoewel het programma de laatste jaren bekritiseerd wordt om de tammer wordende opdrachten, de ongeloofwaardigere ontknopingen en de té goed verborgen hints – sommige fans lopen zelfs over naar De Mol, waar kandidaten echt uitgedaagd worden met thrillerscneario’s in plaats van met puzzels die niemand écht begrijpt – was seizoen 2018 met een duizelingwekkend kijkcijfergemiddelde van bijna drie miljoen het best bekeken ooit en trokken de ontknopingen van seizoen 19 en 20 maar liefst drieënhalf miljoen man naar de buis. En dit jaar hadden we wel heel veel geluk, want vanwege het twintigjarig bestaan krijgen we na het seizoen in China, met muzikant Rob Dekay als Mol, acteur Buddy Vedder als winnaar en tv-persoonlijkheid Miljuscha Witzenhausen en voetballer Nathan Rutjes als verliezend finalisten nog een extra speciaal seizoen – dat gelukkig al ruim vóór de coronacrisis was opgenomen. En dat seizoen komt nu bijna op tv!

Het speciale jubileumseizoen draagt de naam Wie Is De Mol? Renaissance en speelt zich af in Toscane, Italië; het koninkrijk van de drie grootste kunstenaars die ooit geschiedenis hebben geschreven: Leonardo da Vinci, Michelangelo en Caravaggio. Zij plaveien ook het pad van de kandidaten, want de reis voert hen langs plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld voor de levens van deze drie heren. De wedergeboorte-ondertitel van het seizoen is niet vreemd, ten eerste omdat het zou kunnen verwijzen naar het twintigjarig jubileum en naar het feit dat het programma met dit seizoen misschien een nieuw tijdperk in gaat, met veranderingen en aanpassingen die het nóg beter zullen maken. Ten tweede… dit wordt een seizoen met oud-deelnemers, zo heeft AVROTROS officieel bevestigd. Wie het precies zullen zijn, blijft volgens het persbericht nog geheim tot de eerste uitzending… sterker nog, de kandidaten weten zelfs niet met wie ze het spel zullen spelen. Online wordt uiteraard al druk gespeculeerd over wie er in de teaser te horen zijn, en het feit dat het Molboekje komende maand uitkomt, waar alle kandidaten in staan, doet ook wenkbrauwen fronsen. Of het oud-Mollen zijn, weten we niet. Of het oud-winnaars zijn, oud-verliezers, eerste afvallers, verliezend finalisten, mensen die een voortijdige exit tegemoet gingen door ongelukkige omstandigheden… geen idee. De interessantste combinatie hier zou zijn: oud-Mollen én oud-winnaars, want die zouden absoluut aan elkaar gewaagd zijn… en ook flink wat psychologische spelletjes met elkaar kunnen uithalen.

Maar goed, nog even terug naar die wedergeboorte: die gaat natuurlijk voor een deel ook over de nieuwe kans die deze oud-deelnemers krijgen. Een nieuwe kans om zichzelf te bewijzen, een nieuwe kans om de Mol deze keer wél te vinden, een nieuwe kans om meer geld uit de pot te spelen dan je misschien in je eigen reeks hebt gedaan… hoe dan ook klinkt dit als een seizoen dat wel eens een nieuw record zou kunnen bewerkstelligen als het gaat om een historisch lage pot. In de teaser is verder nog niet heel veel te zien, maar alleen al het Toscaanse decor belooft veel goeds. Hopelijk krijgen we hier te maken met kunstgeschiedenis, riddertoernooien in middeleeuwse steden – ik ben zelf een paar jaar achtereen naar San Gimignano geweest en dat zou een absoluut subliem strijdtoneel kunnen zijn voor sabotage – wijnproeverijen en Florentijnse maskerades. Ik vind het vooral knap dat er niets gelekt is, aangezien Toscane een zeer populaire bestemming is onder Nederlandse toeristen, zeker Florence… maar misschien heeft het feit dat de opnames in het najaar hebben plaatsgevonden daar iets mee te maken.

Wat ons ook te wachten staat, hopelijk brengt het choquerende eliminaties, fascinerende opdrachten, vernuftig gebruik van lokale bevolking en cultuur en lekker veel mind games met zich mee, want dat is waar Wie Is De Mol? goed in is. Maar vooral: het is het twintigste seizoen, dus hopelijk doet het recht aan de genialiteit van de afgelopen twintig jaar. Misschien met cameo’s voor bekende gezichten, oude trucs in een nieuw jasje of hele nieuwe streken… gelukkig hoeven we ”maar” te wachten tot 5 september. En intussen? Intussen staan bijna alle voorgaande seizoenen op NPO Start én kunnen we via VIER.be genieten van de Belgische Mol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *