Dit zijn de Beste Zangers van 2020

Artiesten nieuw seizoen Beste Zangers bekend

Sinds de start in 2009 is Beste Zangers uitgegroeid tot één van de meest geliefde en best bekeken televisieprogramma’s van eigen bodem, met een ereplek in het rijtje van canonprogramma’s als De Slimste Mens, Ik Vertrek, Heel Holland Bakt, We Zijn Er Bijna! en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Hoewel het al elf jaar lang op tv is, krijgt de AVROTROS-productie pas sinds 2016 echt armenvol lof en ”chef’s kiss”-beoordelingen van televisierecensenten en fans, deels in de vorm van nominaties voor de Gouden Televizier Ring. Het format, waarbij bekende en minder bekende Nederlandse artiesten zich een paar weken lang op Ibiza verschansen in het gezelschap van een andere BN’er als gastheer en vervolgens avond na avond nummers uit elkaars repertoire zingen, gooit elk jaar opnieuw hoge ogen. Zowel de reguliere uitzendingen als de specials rond kerst of het Songfestival laten commerciële programma’s als Ik Hou Van Holland en Beau regelmatig ver achter zich wat de kijkcijfers betreft… en geef ze eens ongelijk. Het is kwaliteitstelevisie met kwaliteitsmuziek in de hoofdrol, en elk jaar weer bewijst het programma zich, juist doordat het geen enkele keer hetzelfde is. En juist daarom zijn de verwachtingen voor het onlangs aangekondigde dertiende seizoen torenhoog.

Er zijn eindeloos veel redenen waarom Beste Zangers zo goed werkt zoals het doet. Zoals Volkskrant-televisierecensent Julien Althuisius het beschrijft: het is zoveel meer dan alleen lekker wegkijken-televisie. Jazeker, het feelgood-gehalte is heerlijk hoog, dat zullen we niet ontkennen: tussen de deelnemende artiesten ontstaat altijd een band die schittert door humor, oprechte vriendschap en momenten van ontroering, een chemie die in de slotaflevering – waarin duetten gezongen worden – altijd het beste voelbaar is. Daarnaast is de mogelijkheid dat je over de vloer rolt van het lachen reëel aanwezig, gezien het feit dat er altijd wel wat smartlappen, gouwe ouwes en nauwelijks serieus te nemen performances voorbij komen. Het is bubbeltjesplastic-tv: wat er ook aan de hand is in de wereld of in je eigen leven, daar in die Ibiza-cocon met mensen die even niet malen om roem en geld maar gewoon om genieten van muziek, is alles goed en mooi en troostrijk en heerlijk.

Ook dat is namelijk wat Beste Zangers tot een oprecht goed programma maakt: de muziek staat centraal. En ja, dat gaat van ABBA tot Alice Cooper, maar ook de échte klassiekers, de schoolvoorbeelden van wat goede muziek is, komen voorbij, van The Sound of Silence tot Tears In Heaven. Achter elk optreden zit een persoonlijk verhaal, soms puur een grappige anekdote… maar menigmaal is het een kwetsbare geschiedenis die tranen oplevert, en altijd laat het de immens veelomvattende kracht en waarde van muziek zien voor iemands verhaal. Juist daardoor is geen enkel optreden ooit saai.

Maar het programma gebruikt ook een format dat keer op keer weer ontzettend goed werkt. Het creëert een ambiance die je nooit kunt bereiken tijdens een clubconcert of arenashow: er worden artiesten bij elkaar gezet die normaal gesproken nooit ook maar enige reden zouden hebben om in elkaars leven te komen. Ze gaan uit hun comfortzone, trekken de stoutste schoenen aan die ze kunnen vinden en doen oprecht hun best om iemand die misschien nog maar net komt kijken in een vrij harde wereld in het zonnetje te zetten: altijd is er een sfeer van respect, bewondering en een gelijkwaardig niveau, want allemaal zijn het uiteindelijk mensen die hun stem gebruiken om mooie verhalen te vertellen en mensen iets moois te bieden. En tja, natuurlijk zullen de oohs en aahs dan wat aangedikt zijn, maar in de kern is het allemaal goud. Er worden covers gezongen waardoor het nummer opeens op een hele andere manier je hart kan stelen: een duet van een nummer dat helemaal nooit bedoeld was als duet, een compleet nieuwe lading door een persoonlijke relatie met het lied, een onmogelijke nieuwe uitvoering doordat iemand er vocale kunsten op loslaat die de originele artiest niet heeft. Een operazangeres die Lose Yourself zingt, een musicalzanger die zich aan rock waagt, een popartiest die plots een aria voor zijn rekening neemt. En soms, niet altijd, maar soms ontploft er vuurwerk, gebeurt er iets ongelooflijks, iets magisch, iets wat niemand had kunnen verwachten, iets prachtig intiems of geweldig bombastisch.

En dat is precies wat Beste Zangers de laatste jaren op de kaart heeft gezet: de eerste acht seizoenen lieten de gemoederen niet bijster hoog oplopen, maar sinds 2016 is het programma elk jaar opnieuw een gigantische hit waar niemand over uitgepraat raakt. Dat jaar braken de meiden van O’G3NE door dankzij hun versie van Emeli Sandé’s Clown en hun ”echoing”-techniek die ze loslieten op Sing van Ed Sheeran. Het jaar daarop scoorde Maan een hit met haar vertolking van Kenny B’s Jij Bent De Liefde en Anita Meyer’s They don’t play our lovesong anymore. In 2018 schreef Davina Michelle hitlijsten-geschiedenis door een waanzinnig sausje over Glen Faria’s Duurt Te Lang te gooien en vorig jaar waren het Floor Jansen en Henk Poort die met hun The Phantom of the Opera-duet de krantenkoppen haalden, terwijl ook Rolf Sanchez en Emma Heesters een hit scoorden met het half Spaanse, half Nederlandse Pa Olvidarte. Sindsdien is het format niet alleen bij kijkers, maar ook bij artiesten zelf razend populair: de veteranen willen laten zien dat ze heus nog niet klaar zijn, de underdogs willen laten zien wat ze allemaal in hun mars hebben en de artiesten die momenteel aan de top zitten willen bewijzen dat ze ook nog wel meer zijn dan ”de winnaar van The Voice” en ”de hitmachine die altijd hetzelfde zingt.”

Geen reeks is hetzelfde, geen aflevering is hetzelfde: keer op keer is het een unieke combinatie en ben je razend benieuwd naar wat er gaat komen. Zo ook nu: afgelopen week werden de deelnemers aan het komende seizoen aangekondigd. Liefdesduo Suzan en Freek, Miss Montreal alias Sanne Hans, Stef Bos, Diggy Dex, Tabitha, Wulf en Milow gaan onder leiding van Nick & Simon – die het stokje even van de uitgebluste Jan Smit overnemen – naar Ibiza, en deze kleurrijke combinatie maakt al ontzettend nieuwsgierig. Wat voor sausje zal Als Het Avond Is, de monsterhit van Suzan & Freek, krijgen – of kiezen de anderen toch voor hun geliefde cover Altijd Wel Iemand of voor andere nummers van hun debuutalbum Gedeeld Door Ons? Wie zal Diggy Dex’ rapanthem Treur Niet (Ode Aan Het Leven) voor zijn rekening nemen? Zal van Miss Montreal vooral haar Engelstalige of ook haar Nederlandstalige werk voorbij komen? Wie durft het aan om de iconische nummers Is dit nu later, Ik heb je lief en De dag zal komen van Stef Bos naar zijn hand te zetten? Grote underdogs in deze serie zijn echter Tabitha – voornamelijk bekend van hiphopnummers als de monsterhit Hij Is Van Mij in samenwerking met Bizzy, Maan en Kriss Kross Amsterdam – de Vlaams-Nederlandse songwriter Milow, die al zestien jaar actief is maar wiens naam maar zelden opduikt in de media en rijzende ster Wulf, van wie we voor het eerst hoorden toen hij meedeed met Davina Michelles 17 Miljoen Mensen-miniconcertreeks in Ahoy Rotterdam. Deze drie, het onbekendst bij het grote publiek, zouden wel eens met de grootste winst naar huis kunnen gaan in de vorm van een doorbraak à la O’G3NE, Maan of Davina Michelle… het is namelijk niet moeilijk voor te stellen dat het programma inmiddels ook wordt gezien als springplank voor aanstormend talent waar de wereld, of in dit geval Nederland, nog nét even meer van moet horen voordat ze overtuigd zijn.

Het dertiende seizoen van Beste Zangers gaat van start op donderdag 3 september en loopt tot en met donderdag 22 oktober. De line-up wordt nu al toegejuicht en de verlanglijstjes voor setlists per aflevering worden al gemaakt… en met deze artiesten, die allemaal een hoop in zich hebben om te laten zien, kan het bijna niet anders dan dat dit er weer eentje voor in de boeken wordt. En laten we vooral even dank zeggen voor het feit dat dit afgelopen december al opgenomen moest worden vanwege de planning van Nick & Simon – daardoor hebben we nu gewoon een seizoen zoals gepland, in plaats van dat de opnames dit voorjaar niet door hadden kunnen gaan.

Zo. Nu nog maar eens een keer Floor Jansens versie van Shallow luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *