Pauzeplezier: Disney+ lanceert Zenimation-miniserie

Disney+ is hard op weg om zichzelf met originele content op de kaart te zetten: naast series als High School Musical: The Musical: The Series en Diary of A Future President produceren ze ook steeds meer achter de schermen-materiaal van de parken, de filmarchieven en de huidige producties. Een serie die pas afgelopen maand aan het aanbod werd toegevoegd is Zenimation, volgens de aftiteling een ”ode aan de tekenaars en geluidsproducenten van de klassieke Disneyfilms.” Het is een serie van tien afleveringen, waarbij elke aflevering rond de vijf minuten duurt: perfect dus voor als je even met een korte pauze je zinnen wilt verzetten.

Zenimation is een vernuftig gemaakte serie waarin je een caleidoscoop aan beelden te zien krijgt uit de prachtigste films. Elke aflevering heeft een thema, bijvoorbeeld natuur, water, verkenning, ontdekken, steden en nacht. Rond dat thema hebben de makers bijpassende fragmenten uit animatiefilms van Disney en Pixar aan elkaar gemonteerd, op verbluffende wijze: alles gaat naadloos in elkaar over en soms lijken twee fragmenten zelfs bij elkaar te horen. In de fragmenten zit geen dialoog of soundtrack, maar je ziet wel regelmatig de personages voorbij komen op bepaalde punten in hun avontuur… en er zijn wel geluidseffecten! Vooral dat is prachtig gedaan: je hoort dierengeluiden, wind, het ritselen van gras, het ruisen van water… eigenlijk alles wat je zou horen als je de muziek weg zou laten. En op de één of andere manier wordt de ervaring hierdoor ontzettend magisch: je wordt echt meegezogen en meegesleept in die prachtige werelden waar je als kind al door betoverd werd en nu nog steeds. Extra bijzonder is dat het echt alleen de animatiefilms zijn: de oudjes als Peter Pan en Sleeping Beauty komen voorbij, maar ook Zootopia en Big Hero 6. De live-action remakes zul je echter niet tegenkomen: het zijn echt de tekenaars die hier in de schijnwerpers worden gezet. Het wordt gepromoot als een stukje mindfulness, en ik denk dat dat goed klopt: terwijl je kijkt, kun je even je hoofd leegmaken en ademhalen, stretchen, ontspannen… en het is echt een fijne manier om eventjes tot rust te komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *