The Aeronauts is een prachtig dagdroomschilderij

The Aeronauts: Facts about fiction in Eddie Redmayne's new film ...
The Aeronauts - LantarenVenster Rotterdam
The Aeronauts: Christian Kaestner - VFX Supervisor - Framestore ...
Things The Aeronauts got wrong about history
The Aeronauts (@theaeronautsmov) | Twitter

De hoeveelheid streamingdiensten die beschikbaar is in Nederland, is bijna niet meer bij te houden: Disney+, Amazon Prime, Netflix, Videoland, NPO Start Plus, Apple TV+ en recent ook Starz, waar bijvoorbeeld de bekroonde en bejubelde serie The Act op te zien is. Allemaal hebben ze weer andere dingen te bieden, en als je budget het toelaat en je interesses erbij passen, heeft elke dienst wel weer iets anders – al is het maar die ene serie die je verder nergens vindt – van The Bold Type op Amazon Prime tot The Handmaid’s Tale op Videoland. Maar zo langzamerhand is dat niet meer genoeg, want we leven ook nog steeds in een tijdperk waarin mensen liever online illegaal hun series downloaden dan dat ze een abonnementsprijs betalen, en dus moeten de streamingdiensten steeds vaker met écht volledig exclusieve en originele content komen, in de vorm van zelf geproduceerde series en films. Het mooie daaraan is dat die het op zichzelf vaak al waard zijn om een abonnement te nemen, want heel eerlijk: er is geen enkele andere streamingdienst die series maakt zoals Netflix dat doet, en aan de Hulu- en HBO-Originals is evenmin te tippen. En inmiddels is Amazon Prime hard op weg om eenzelfde reputatie op te bouwen: met hun Original-film The Aeronauts zetten ze zichzelf behoorlijk op de kaart.

Deze film verscheen vorig jaar en draaide voor korte tijd in de Nederlandse bioscopen, maar nauwelijks lang genoeg om echt harten te veroveren: wie googelt, krijgt nauwelijks Nederlandse recensies of publieksbeoordelingen te zien. Doodzonde, want het is een unieke en prachtige film die je als kijker in alle toonaarden zal verrassen. Het is de eerste film waarin Eddie Redmayne (The Danish Girl, Fantastic Beasts and Where to Find Them) en Felicity Jones (Star Wars: Rogue One) weer samen spelen sinds kaskraker The Theory of Everything en dat is een ijzersterke keuze geweest. Beide acteurs zijn zo ongelofelijk goed in het neerzetten van hun personage en samen hebben ze een geweldige chemie: Redmayne is elke keer, maar nooit op dezelfde manier de man van stille wateren, diepe gronden naar wie je het liefst een hele zondag zou willen kijken en Jones speelt haar rol met zoveel overtuiging en verve dat je haar personage het liefst als je hartsvriendin zou willen.

The Aeronauts vertelt het verhaal van wetenschapper James Glaisher (Redmayne) die pioniert op het gebied van meteorologie: hij wil het record verbreken van hoe hoog een mens ooit in de lucht is geweest om zo voorspellingen te kunnen doen over het weer. Maar daarvoor heeft hij een ballonvaarder nodig, en dat wordt de roemruchte Amelia Wren (Jones) die van haar vluchten een spektakel maakt… maar verbergt dat ze zo hun tol eisen. Het onwaarschijnlijke paar gaat samen de lucht in om geschiedenis te schrijven, maar het is de vraag of ze de onontbeerlijke omstandigheden überhaupt lang genoeg zullen kunnen overleven om heelhuids terug te keren naar de aarde.

The Aeronauts speelt met geschiedenis zoals een kind met een zandloper of een horloge zou spelen: het klopt allemaal niet écht, maar in grote lijnen toch ook weer wel. James Glaisher was daadwerkelijk een pionierende meteoroloog die onder andere ontdekkingen heeft gedaan over wind en regen, aldus een artikel van TIME. Hij heeft ook, zoals de film laat zien, het record verbroken voor hoe hoog een mens de lucht in kon. Maar… in de luchtballon die hem naar die ongekende hoogten bracht, zat geen vrouw: het personage van Amelia Wren is, jammer genoeg, grotendeels fictief. In plaats daarvan werd Glaisher vergezeld door zijn collega Henry Tracy Coxwell. Toch is de heldin niet helemaal uit het niets gegrepen: ze is voor een deel geïnspireerd op de beroemde pilote Amelia Earhart en voor een groter deel gebaseerd op twee vrouwelijke vliegeniers: Margaret Graham en Sophie Blanchard, die allebei grenzen verlegden door als vrouwen het ruime sop van het luchtledige te kiezen. Vooral Blanchard is sterk vertegenwoordigd in de film: haar persoonlijke stijl van ballonvaren en haar tragische liefdesleven zijn door regisseur Tom Harper (bekend van onder andere de miniserie War & Peace) gebruikt om het personage van Amelia Wren mee in te kleuren. Hij koos er daarnaast voor om de film niet van één luisterrijke verkenningstocht verslag te laten doen, maar juist de magie van verschillende luchtexpedities te verzamelen en te portretteren.

En met succes: The Aeronauts is een prachtig dagdroomschilderij, een luchtkasteel van een film. Het is episch, als een magisch sprookje of een roman die je meesleept of een gedicht waar je in wilt verdwalen. De film is visueel een plaatje, met geweldige shots van wolkenhemels, excentrieke kostuums en een scherp oog voor detail. Hoewel je weet dat er met de geschiedenis wordt gespeeld, is het oneindig fascinerend om te zien hoe de wetenschap van het weer wordt geboren en hoe de wereld van de ballonvaart tot leven komt. Tegelijkertijd brengt de film in feite ook een ode aan twee verhalen die stilaan de archieven in zijn verdwenen: de historische figuren hadden misschien niets met elkaar te maken, maar er zijn wel echt mensen geweest die eeuwen geleden hun leven waagden om de sterren te bestuderen en de wolken aan te raken, ook als ze daarmee hun leven op aarde riskeerden… het is een ontzettend interessant, ontzettend rijk stukje geschiedenis en wat dat betreft spreekt de film ontzettend tot de verbeelding op een manier die nog lang zal blijven natrillen. Dat komt ook terug in het script, dat zo geslaagd is dat er constant een zinderende sfeer van verwachting wordt gecreëerd, alsof je aan de vooravond staat van een gebeurtenis die alles zal veranderen… en op sommige momenten ervaar je ook echt de levensechte, euforische magie van het besef dat er geschiedenis wordt geschreven, dat alles eigenlijk mogelijk is – en hoe kan het ook anders met een film die je letterlijk meeneemt naar de wolken en de sterren?

Amelia Wren: James Glaisher.
John Trew: He believes the sky can be understood.
Amelia Wren: This I am well aware.
John Trew: He is, sadly, occasionally wrong. He predicted it would snow tonight, would you believe. But more often than not, he finds remarkable truths. Travel with him, and you will discover this. I have.

Toegegeven: af en toe is de CGI een beetje te veel van het goede. Maar de prachtige soundtrack (vooral Sigrids Home To You is bijzonder mooi), de chemie tussen de hoofdpersonen, de schattige grafiekjes die af en toe tijdens de adembenemend mooie shots in beeld komen en de geweldig spannende scènes waarin gevochten wordt met zwaartekracht en hoogte maken een hoop goed: het verhaal overtuigt omdat je er zo graag in wilt geloven en omdat de acteurs hun rol fantastisch neerzetten en alles zit zo vernuftig, zo vindingrijk en tegelijkertijd zo romantisch en avontuurlijk in elkaar dat het precies zoals een episch gedicht, schilderij, roman of sprookje is: een film om nog tien keer opnieuw te kijken omdat je er met geen mogelijkheid genoeg van zult kunnen krijgen.

The Aeronauts | te zien op Amazon Prime | geregisseerd door Tom Harper | met Eddie Redmayne, Felicity Jones e.a. | 1 uur en 40 minuten

1 Comment

Add Yours

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *