Babe, you got this: het roze boekje voor girlboss-inspiratie

Omgaan met werk- en prestatiedruk, het vinden van je passie, de voor- en nadelen van een eigen onderneming versus werken in loondienst, de invloed van social media op je weg naar succes, netwerken, coaching, tips, tricks en tools voor productiviteit, een werk/privébalans, feedback, kritiek en kwetsbaarheid: het is slechts een greep uit de ruim dertig uiteenlopende onderwerpen waar 23 vrouwen hun ervaringen en ideeën over delen in Babe, you got this. Het initiatief voor dit heerlijk roze en vooral perfect Instagrammable boek kwam van girlboss pur sang Emilie Sobels, oprichter van co-workingspace voor vrouwen Hashtag Workmode. Journaliste Martje Haverkamp bespreekt als auteur in hapklare hoofdstukjes haar zoektocht naar zichzelf en haar carrièrepad aan de hand van een scala aan thema’s waar je als girlboss – met een eigen onderneming of in loondienst – mee te maken kunt krijgen.

Dat gebeurt niet door droge wetenschappelijke benaderingen of clichématige adviezen, maar door maar liefst 23 girlbosses aan het woord te laten over hun ervaringen met elk thema. Vrouwen als actrice en Cinetree-founder Hanna Verboom, Interior Junkie-blogger Elisah Jacobs, eventorganisators Mariëlle Smit en Lotte Brunninkhuis, oud-politica van onder andere de EU en de VVD Neelie Kroes, LINDA-hoofdredacteur Sanne Groot Koerkamp, The Goaldiggers Club-founder Eve Tomaszewski en How 2 Spend It-bloggers Nathalie van Wingerden en Joëlla Opraus. Het resultaat? Een eerlijke, praktische en inspirerende carrièrebijbel voor vrouwen.

Ervaringen, reminders en inzichten

Strak, simpel en gestructureerd: dat zijn de sleutelwoorden van Babe, you got this. Niet alleen leest het erg fijn en gemakkelijk, het is door de heldere opbouw ook een peulenschil om echt iets uit het boek te halen. De hoofdstukken en dus de thema’s vloeien mooi in elkaar over en sluiten ook echt op elkaar aan, en elk hoofdstuk heeft de structuur van introductie-ervaringen-samenvatting. Het is helder en persoonlijk geschreven, en de girlbossquotes die in koeienletters om de zoveel bladzijden staan afgedrukt stralen één en al empowerment en YASSS GIRL uit. Het is al heel gauw duidelijk welke toon er gezet moet worden, en daar slagen Sobels en Haverkamp feilloos in. Hoewel de focus nog vrij veel ligt op vrouwen die een onderneming hebben, is Babe, you got this ontzettend motiverend voor elke vrouw die haar carrière serieus neemt en daarvoor wil gaan.

Wat Babe, you got this echter vooral tot zo’n sterk boek maakt, is dat de winst die eruit te halen valt in drie categorieën opgesplitst kan worden. Ten eerste is het al tof en inspirerend om de ervaringsverhalen te lezen: deze zijn uitgebreid en eerlijk, waardoor je echt een eyeopener krijgt over dat de girlbosses waar je tegenop kijkt omdat ze een soort rolmodel voor je zijn, ook echt geen superhelden zijn, ook fouten hebben gemaakt, het ook moeilijk hebben gehad en ook door periodes gaan waarin ze absoluut niet weten wat ze willen of hoe ze verder moeten. Ze stellen zich kwetsbaar op en laten daarmee goed zien dat de weg naar succes echt niet altijd over rozen gaat – verre van, zelfs – en dat zij op precies hetzelfde punt zijn begonnen als waar jij en ik nu misschien wel staan en bovendien ook op alle tweesprongen, kruisingen en zijpaden zijn verdwaald. Werkt dat ontnuchterend? Nee, want het geeft eerder een als zij het kunnen, kan ik het ook-gevoel. En dat is slechts één van de onwijs waardevolle reminders dan wel nieuwe inzichten die Babe, you got this oplevert. Want dat zijn de andere twee sterke punten van het boek: er zitten in vrijwel elk hoofdstuk wel oneliners waarin je je eigen visies of werkwijze herkent en het is heel fijn om dan die bevestiging te krijgen dat je goed op weg bent. Tegelijkertijd zul je van elk van de 23 vrouwen wel één of meerdere inzichten kunnen overnemen: ze zijn mooi en treffend geformuleerd, maar ook op bijna elke situatie toe te passen en zetten je daardoor meteen aan het denken.

25 waardevolle inzichten door Babe, you got this


1.     Dat vrouwen het lastiger hebben op hun carrièreweg komt niet door seksuele ongelijkheid, maar simpelweg door onze vrouwelijkheid.
2.     Ik ben een meisje met dromen én een jonge vrouw met visie en ambitie.
3.     Laat je doel een stip aan de horizon zijn, maar niet je héle horizon.
4.     Stel doelen om je dromen te laten uitkomen.
5.     Voorkom niet alleen een burn-out, maar ook een bore-out.
6.     Het is oké als je emotionele intelligentie achterblijft op de rest van je IQ.
7.     Volg je gevoel, en gebruik je verstand om dat in goede banen te leiden.
8.     Maak keuzes met alle informatie en de beste intenties: dan kan het nooit misgaan.
9.     Laat je op positieve wijze in een hokje plaatsen: zo kom je op de juiste lijstjes.
10.  Bedenk altijd waarom je doet wat je doet, en: wat als je het níet zou doen?
11.  Zie obstakels als uitdagingen, maar laat ook het één los om in het ander te groeien.
12.  Fouten maken en die fouten relativeren is nodig om verder te kunnen groeien.
13.  Je bent Obama niet en je bent ook je baan niet: het is maar werk, geen wereldpolitiek.
14.  Jouw wortels (gezondheid, geluk en relaties) zijn het belangrijkste, je takken (werk en passieprojecten) kunnen altijd opnieuw aangroeien.
15.  Look like a girl, act like a lady and work like a boss.
16.  Doe waar nog niemand anders aan heeft gedacht.
17.  Denk na over je kernwaarden en over de versie van jou die je wilt presenteren.
18.  Benader je inspiratiebronnen en bouw sociaal kapitaal op.
19.  Wees authentiek en wees overtuigd van jezelf zodat anderen dat ook kunnen zijn.
20.  Investeer in je privéleven zoals je ook in je carrière investeert.
21.  In plaats van geld kan werk ook energie, ervaring of contacten opleveren en dat is net zo waardevol als salaris.
22.  Bedenk wat je minimaal en maximaal waard bent en durf daaraan vast te houden.
23.  Je energie is bepalend voor wat er op je pad komt.
24.  Het komt allemaal goed, als je maar hard durft te werken zonder te hard voor jezelf te zijn: aan jezelf, aan je carrière en ambities en dromen, maar ook aan je relaties en je kwaliteit van leven.
25.  Als vrouwen elkaar helpen en inspireren… that’s when the magic happens.

De rode lijn die steeds terugkomt? De ervaringsverhalen, waarin je een kijkje krijgt in de dagindeling, mentale struggles, blunders en klim naar succes van 23 ambitieuze vrouwen, maar waardoor je ook een idee krijgt van hoe het eraan toe gaat als je een eigen bedrijf hebt of bij een groot bedrijf werkt. Achterin het boek worden alle vrouwen nog eens geportretteerd met foto en carrièreverhaal. De belangrijkste les waar ze het uiteindelijk allemaal over eens zijn? Succes bereik je door hard te werken – niet alleen aan je dromen, maar ook aan jezelf, je relaties en je kwaliteit van leven – maar ook door niet te hard voor jezelf te zijn. Een les waar vermoedelijk elke carrièrevrouw wel bij gebaat is.

Babe, you got this | Emilie Sobels & Martje Haverkamp | Unieboek Spectrum | juni 2017 | 240 bladzijden | non-fictie | ebook €11,99 | paperback €17,99 | website | Goodreads | Bol.com |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *