Wil je zien: sappige nieuwe Hulu-serie The Great

The Great' on Hulu gives Catherine 'The Favourite' treatment - Los ...
The Great' Trailer Shows Not All Royal Couples Are Like Meghan & Harry
The Great' on Hulu Release Date, Cast, Trailer, Plot: All You Need ...
What to Stream This Weekend: The Great, Capone, and More
Elle Fanning Wears Dior-Inspired Imperial Gowns in Hulu's 'The ...
The Great' Review | Hollywood Reporter
TV Review: "The Great" (Hulu) - LaughingPlace.com
WATCH] 'The Great' Trailer: Elle Fanning, Nicholas Hoult Satirical ...

Wat krijg je als je Sofia Coppola’s Marie Antoinette en The Beguiled mixt met Yorgos Lanthimos’s The Favourite? Een tiendelige Hulu-serie geschreven en geproduceerd door het meesterbrein achter het Oscar-paradepaardje, waarin het verhaal van een jonge Catharina de Grote wordt verteld. Dit keer niet met Helen Mirren – die eerder al beide koninginnen Elizabeth én de oudere versie van Catharina vertolkte – maar met aanstormend talent Elle Fanning, die in de poster inderdaad verdacht veel op Kirsten Dunsts Marie Antoinette lijkt. Haar tegenspeler is The Favourite-acteur Nicolas Hoult.

Het is voor het eerst dat Fanning een rol speelt waarin ze haar acteerkunsten in vol ornaat tentoon kan stellen: voorheen kenden we haar alleen als prinses Aurora in de Maleficent-films, waarin ze nauwelijks buiten de prinsessenkaders kon treden, en als mooi mysterieus meisje in Coppola’s The Beguiled. Maar de laatste jaren is ze stukje bij beetje Hollywood begonnen te veroveren: in 2017 speelde ze de titelrol in Mary Shelley en vorig jaar schitterde ze in All the Bright Places, een young adult-film van Netflix over twee tieners worstelend met depressie en rouw. Maar het lijkt erop dat The Great toch behoorlijk andere koek is: dit keer is Fanning, letterlijk, de koningin van het strijdtoneel en de spil van het verhaal van één van de machtigste en beruchtste vrouwen uit de wereldgeschiedenis.

Wat opvalt aan The Great is dat het opzettelijk gepitcht en gepromoot wordt als een show waarin een hoop dichterlijke vrijheden worden genomen. In plaats van een specifiek jaartal wordt de kijker ergens in ”heel lang geleden” gegooid en Hulu steekt niet onder stoelen of banken dat het min of meer, soort van, heel losjes gebaseerd is op waargebeurde feiten – en dat dat ook precies de bedoeling is. Dit lijkt nogal een trend te zijn in de historische drama’s van de afgelopen jaren: Apple TV’s Dickinson plaatst Emily Dickinson (Hailee Steinfeld) in de negentiende eeuw met eenentwintigste-eeuwse opvattingen en uitspraken, Starz’ The White Queen, The White Princess en The Spanish Princess vullen gaten op van waar de geschiedenisboeken het al eeuwenlang niet over eens zijn en nu is er The Great, waarin de makers het niet zo nauw nemen met tijdlijnen en preutsheid. Wat al deze series gemeen hebben? Ze geven de vrouwen, de heldinnen, het podium dat ze verdienen en het verhaal dat laat zien hoe belangrijk zíj zijn geweest voor de door mannen gedomineerde geschiedenis, waarin zij hun tijd belachelijk ver vooruit waren.

In The Great zien we hoe Fannings Catherine als een meisje met evenveel dromen als ambities aan het Russische hof arriveert: ze is uitgehuwelijkt aan de weinig competente keizer Peter de Derde. In het begin hoopt ze nog op een liefdevolle relatie, maar zodra ze door heeft dat het hof een gevaarlijk zootje ongeregeld is en haar echtgenoot haar weinig te bieden heeft, verandert ze van koers en gaat ze de uitdaging aan om het hof omver te werpen… en vervolgens naar haar hand te zetten. En tja, dat is uiteraard gemakkelijker gezegd dan gedaan… maar Catherine laat dan ook niet met zich sollen. En als we de ware geschiedenis moeten geloven – alhoewel, hoeveel er van geschiedenis waar is weet je ook maar nooit – is ze over lijken gegaan, heeft ze mogelijk opdracht gegeven tot de moord op haar echtgenoot en andere rivalen en was ze niet vies van orgies en scandaleuze affaires. Genoeg sappig materiaal dus, voor een Hulu-serie helemaal – het is dan ook geen verrassing dat geweld en seks niet geschuwd zullen worden.

Natuurlijk, er zijn tal van redenen te noemen waarom het logisch is dat geschiedenisliefhebbers de serie zullen boycotten: het is begrijpelijkerwijs frustrerend wanneer er wordt gesjoemeld en gesmokkeld en gespeeld met geschiedenisboeken. Maar aan de andere kant… juist dit soort series kunnen vervlogen tijden en vergeten verhalen weer interessant en hip en hot maken, inspelen op wat we niet weten maar wat misschien wel zo is geweest en laten zien hoe het dagelijks leven en het dagelijks denken en voelen voor deze mensen misschien wel was. Juist dit soort series kunnen het vak geschiedenis op school interessant maken, want het is waanzinnig boeiend om te kijken welke vrijheden er zijn genomen, welke gaten er zijn opgevuld en wat het effect daarvan is en of het echt zo ver bij de waarheid vandaan is. En het zijn juist deze series waardoor we begrip kunnen krijgen voor de geschiedenis van feminisme, voor de ontiegelijk grote rol van de vrouwen in de ontwikkeling van politiek, religie en cultuur. En laten we wel wezen: geschiedenis heeft nog veel te vaak een stijf en stoffig imago, terwijl er genoeg bewijzen zijn dat er toen ook flierefluiters, sjoemelaars, intriges en losbandigheid waren: het hof was bepaald geen klooster, en die mensen waren bepaald geen heiligen… dus dat speelse, dat gevatte, dat obscene en ridicule van deze series ligt misschien wel dichter bij de feiten dan we denken – en juist dat maakt series als The Great ontzettend interessant.

De serie is sinds 15 mei van begin tot eind te bingewatcen op Hulu. Voor Nederlandse kijkers behoort een VPN natuurlijk tot de mogelijkheden, maar de serie is ook te bekijken via de STARZPLAY-app, die je in Nederland kunt downloaden: een abonnement kost €5 per maand en je kunt dan ook The Spanish Princess en de bekroonde serie The Act kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *